CrossRoad

lørdag den 20. november 2010

Jule Mysterie BOW 12 - dobbelt lukkekant.

Da jeg idag kastede mig over påsyningen af min lukkekant, blev det hurtigt klart for mig, at jeg havde lavet en lille regnefejl... men heldigvis til den gode side, så ingen problemer der.

Jeg har i ugens løb quiltet min dug hele vejen rundt i stjernen - i julestoffet. Jeg har planer om at quilte lidt mere, men vil vente og se hvordan det hele tager sig ud med lukkekant på.

Når du har afpappet go presset din dug, skal der laves en sandwich af bagsidestof, mellemfoer (volumenvlies) og toppen. Lim eller ri lagene sammen. Jeg har valgt at lime (dejlig nemt), men rier altid langs kanten, så intet kan komme til at forskubbe sig undervejs.

Quilt som du ønsker... eller vent til efter lukkekanten er kommer på. Det er en temperamentssag. Hvis lagene er sat godt sammen, kan du på sådan en lille sag som denne, sagtens vente med quiltningen til senere.

I indlæget sidste fredag, viste jeg, hvordan jeg havde skåret kanterne til. Det har nu vist sig, at det er her min regnefejl/teknikfejl er, så frem med lineal og optegningspen igen!
Hvem der dog bare altid var 14 dage forud for sig selv... men det er jeg bare ikke!

Start med at markere punktet 1 cm neden for hver stjernespids.

Tegn en streg 2½ cm fra "bogstavslinjen". Stregerne vil mødes i spidserne - dette skæringspunkt skal bruges ved påsyning.

 De streger der nu er tegnet, skal fungere som "stofkant" når lukkekanten skal syes på. Det er altså stregen lukkekanten skal flugte og ikke kanten af dugen. Som det ses på billederne har jeg ikke skåret rent efter quiltning, hvilket faktisk er en fordel ved denne metode, da det giver noget at holde i undervejs.


Nu til lukkekanten:
Skær 3 strimler på 6,5 cm bredde x fuld stofbredde. Fold dem på langs og pres. De skal ikke øges sammen nu, men først under påsyningen!

Start med at sy lukkekanten på cirka midt på siden af en hjerteblok, sådan at du først kommer til et hjørne der vender udad. Sømrum 1 cm.

Mål fra din "kantstreg" og 1 cm ind på blokken. Sæt en nål i fra siden og sy frem mod hjørnet, men stop og hæft, når du er ud for nålen.

Fold strimlen op i en 45 graders vinkel.

Foldstrimlen ned, så den flugter med "kantstregen".

Sy fra hjørnet og ned langs kanten.

Nu kommer det indadvendte hjørne. Det er ikke svært, men kræver lidt fingersnilde.
Sæt en nål i lukkekantstrimlen 1 cm fra kanten (svarende til dit sømrum) og direkte ned i stjernespidsen. Det er punktet du skal ramme og stoppe ved, når du syr ind i hjørnet.


 Her ses hvordan jeg følger kanten og samtidig sigter efter knappenålen.

Når du rammer nålen, skal du stoppe med at sy, men lade nålen blive nede.
Drej dugen en lille smugle, sy et par sting og drej så resten af vejen, så trykfoden igen flugter med kantstrimlen (hvis den ikke har gjort det hele tiden). Sørg for at strimlen ligger fladt i den side der vender væk fra trykfoden. Dette gøres nemmest ved simpelthen at trække godt i strimlen og derefter straks fortsætte med at sy. Hvis strimlen ikke ligger fladt risikere du, at den folder under påsyningen.


Fortsæt resten af vejen rundt. Når der er 20 cm tilbage af den første strimmel, skal du beslutte, om der er før eller efter førstkommende hjørne, den næste strimmel skal øges på. Når jeg ikke gør det fra starten, er det simpelthen for at undgå, at få en sammensyning på/inde i et hjørne.

Når strimlen er syet på hele vejen rundt, er det nemt at bukke den pænt om mod bagsiden.
Så skal den blot syes på med små usynlige sting.


Jeg skal nok vise dugen, når kanten er syet på (i hånden), men nu er kl 01.10 og min seng kalder højt!

Maria

PS: Har du spørgsmål til denne metode, så skriv dem som en kommentar. Så kan jeg svare kollektivt - og alle kan få glæde af det.

fredag den 19. november 2010

Julemysterie BOW 12... ØV

... tja, af en eller anden grund kan jeg ikke uploade billeder, så min vejledning i lukkekant kommer først når dette problem er løst. Øv altså!!! Maria

Finale.....Maskinsyet.

Så blev det tid for fredagens Finale.....Og afslutningen på vores Jule BOW.

Når du som beskrevet i sidste uge har syet alle delene sammen, er det tid for sandwich'en.

Start med at skære bagbeklædningen over i 2 dele og sy den sammen igen.



Læg så volumenvlies nederst, bagbeklædning med retten op og topstykket med vrangen på.



Sæt alle lagene sammen med mange knappenåle, sikkerhedsnåle eller ri dem sammen.
Start med at glatte ud fra midten.
Sy nu hele vejen rundt, vær meget opmærksom på at overholde dit sømrum.

Klip nu al volumenvlies væk udenfor syningen. Pas på IKKE at klippe i syningen.

Skær rent langs sømrummet, og trim sømrummet i spidserne lidt.
Klip et hak i sømrummet ved de indadgående hjørner.

Klip en revne i volumenvlisen og spræt lidt af sømmen op det hvor du syede bagbeklædningen sammen, vend igennem hullet.
Brug nu noget tid på at presse sømrummene fra hinanden og få det til at ligge pænt.......og tro mig.......man kan se bagefter om du har gjort dig umage, men ikke hvor lang tid du har brugt!!

Vær også omhyggelig med med at rette spidserne ud.
Til det formål bruger jeg denne Stuffing Tool fra Clover.


Nu skal hullet bagpå sys til og alle lagne skal ries sammen.

Så er der kun Quiltningen tilbage. Quilt efter lyst og energi.

God fornøjelse

Karina





fredag den 12. november 2010

Jule Mysterie BOW. Maskinsyet. Del 11.

Så blev det fredag............og fortsættelses tid.....

Som i kan se i Marias indlæg handler denne uge om træ blokkene.
Det er en blok som har forskellige vinkel hjørner (2)..og indrømmet, så har den givet mig lidt hovedbrud. Ikke mindst hvordan jeg kunne beskrive det her så alle ville forstå...Så jeg endte i den beslutning at sy blokken som en stamp, på paper Piecing metoden.

Tegn din blok op på papir......og tegn dit sømrum ind mederst på tegningen.

Tag nu dine tekst blokke og tape dem på dit papir. Således at din tekst har samme afstand til kanten som på dine hjerter. ( jeg vil anbefale dig at gøre dette med hvert enkelt træ)  For mine gælder det at der skal være 1,5 cm fra det nederste af et bogstav til kanten.
Overfør nu din blok og træet til papir du kan sy på.
Jeg bruger madpakke papir (det er billigt er er ved hånden), men rivevlies og kalke papir kan også bruges.


Placer nu dit tegnede træ på vrangsiden over dit stitchede træ. Sæt det godt fast med nåle,



Fold nu papiret i stregen og skær rent sømrumsafstand fra folden på de 2 sider hvor stjernespidserne skal sys på..


Skær 4 rektankler på 25 18 cm, del dem diagonalt med 2 den ene vej og 2 den anden vej.



Læg en trekant på ret mod ret med træet og sy fra vrangsiden præcict i den tegnede streg.
Når men syr på papir er det en god ide at reducere stinglængden, det gør at papiret bliver mere perforeret og derved er nemmere at pille af bagefter.


Gør ligeså med den anden trekant.

Nu skal blokken skæres ren.
Dette gøres fra vrangsiden inden papiret pilles af. Skær 1 sømrum udenfor den tegnede streg.
HUSK at din nederste linje er skære linje, da du jo tillagde sømrum tidligere.



Herefter kan dugen samles som vist i Maria's indlæg.

Jeg er bagud med stitcheryerne og kan derfor ikke vise alle mine.....:-(



Men fortsættelse føgler i næste uge.

God fornøjelse og fortsat god fredag.

Karina




Jule Mysterie BOW 11 - pap

Så blev det atter fredag og tid til lidt mere papsyning på julemysteriet - og faktisk også afsløringen af, hvad vores mysterie er! Her ses Marias dug efter presning, tilskæring og afpapning.


Men allerførst ugens blokke - 4 stk til juletræer og tilhørende stjernespidser.



Ganske som med hjerteblokkene, skal der være 2 cm fra underkanten af teksten (altså fra de bogstaver der "står på linjen") til kanten af blokken. Derfor har jeg også her tegnet en streg der markere ombukningslinjen mellem stof og pap.


For at sikre mig, at juletræet blev placeret rigtigt, bukkede jeg pappet på den lodrette midterlinje.


Ligeledes bukkede jeg stoffet, så der blev dannet en fold fra juletræets top og ned til hjertets spids. 


Ved at sætte nåle gennem disse linjer på både stof og pap, og samtidig ramme min kantlinje ved teksten, fik jeg alle træer placeret rigtigt. Derefter klippede jeg mellemforet til og rided/limede stoffet på pappet.


Det er ikke nødvendigt at ri om nederste kanter. Det er bare mig, der bedst kan lide det, også selv om jeg ved, at der skal syes videre på maskine.


Sy stjernespidser på juletræerne og du er klar til at samle dugens blokke. Sørg for, at teksten passer hele vejen rundt!!!


Når alle dele er syet sammen, skal arbejdet presses. Alle samlinger skal lægges pænt, så de fylder mindst muligt i det færdige arbejde.


Inden pappet pilles ud, skal sømrummene skæres til. Jeg har planer om, at sy en dobbelt lukkekant på min dug (forklaring og billeder kommer i næste uge), og har valgt at skære mit sømrum ned til 1 cm. Jeg sætter nåle i til at holde stoffet på plads, presser ombukket ud og skærer til. Lad endelig være med at gøre sådan her!


Jeg ved, at Karina vil lave "vendelukning" på sin dug, så der ikke kommer lukkekant på. Også dette kommer der forklaring på senere.

Det er også nu tid til at tænke over hvordan, hvor meget og med hvad, du ønsker at quilte din dug. Jeg har planer om at bruge Valdani perlebomuld fra stitchery til at quilte i min julestjerne og bruge en tilsvarende lys Valdani perlebomuld til at quilte i alle stitcheryblokkene. Hvordan har jeg endnu ikke besluttet, men det bliver at se næste fredag.

God arbejdslyst
Maria

Ang. lukkekant: Hvis du tidligere har syet lukkekant på på maskine, skal du ikke blive nervøs over, om du nu kan gøre det med indadvendte hjørner. Jeg skal nok vise med mange billeder, hvordan det gøres. Har du lyst til at lave en test, kan du finde en vejledning her.


lørdag den 6. november 2010

Jule Mysterie BOW. Maskinsyet.


Her følger vejledning til sammensyning på maskine.
Tag udgangspunkt i de mål der står på skabelonerne til pap syning.


Stjerneblokken skal være 17 x 17 cm. dertil skal lægges sømrum hele vejen rundt. her regnes med 0.75 cm
så der skæres rent på 18½ x 18½.
Læg din lineal sådan at den diagonale linje går gennem 2 stjerne spidser.


Nu skal der syes 4 retvinklede trekanter på, 1 på hver side.

For at finde målet på disse har jeg tegnet den færdig blok på papir.
altså en Square in a Square, hvor den inderste kvadrat er 17 x 17 cm.



Mål nu den yderste sidelængde, den vil være 24 cm, hertil lægges 2 sømrum = 1,5 cm.
25½ deles med 2 = 12.75 som så tillægges 2 sømrum = 14.25
Skær 2 kvadrater på 14,25 x 14,25 og del dem diagonalt.


Sy nu trekanterne på stjernen, brug spidsen af trekanten til at søgen midter linjen af stjernen med.





De 4 hjerte blokke skæres rene.
De skal færdige være 18 x 18 cm. Skæres 19½ x 19½

Brug igen diagonal stregen på linealen og pas på at det bliver lige.
Det passer hvis man skærer 3, 5 cm fra hjerte spidsen.



God fornøjelse.

Karina

Jule Mysterie BOW 10 - pap

Idag og næste fredag (ja, ved godt at det nu er lørdag, men der kom lige en 10 års fødselsdag på tværs...) vil vores BOW være delt i to indslag. Et til dem der syr over pap og et til dem der skal sy på maskine.
Som overskriften antyder, er dette til papdamerne.

Først skal der klippes noget pap. Følg tegningen her nedenunder.


Kvadraten til stjernen skal kantes med de 4 trekanter der fremkommer ud af de to 12 x 12 kvadrater. Sørg for at få stjernen centreret så godt som muligt.
Det er rigtig vigtigt at få klippet overskydende volumenvlies bag stitcheryet væk. Det vil sige, alt det der stikker uden for papstykket. Hvís dette ikke gøres, kommer blokkene til at vokse alt for meget under sammensyningen. Du kan se en vejledning i dette her, bare scroll et stykke ned og så finder du "klippevejledning". Du skal IKKE klippe sømrum ned, men bare lade det sidde indtil videre.

Når min nu ligger her og ser lidt "tyk ud", er det fordi jeg glemte at fotografere den, før jeg fortsatte med sammensyningen.

De 4 18 x 18 cm kvadrater skal bruges til hjerterne.  Læg mærke til, at hjertebuerne er ret tæt på kanten, og der er et rimelig stort stykke fra tekstens underkant til kanten.


Jeg valgte simpelthen at tegne en streg med vandopløselig pen 2 cm fra tekstens underkant. Så havde jeg noget at sigte efter, når jeg skulle placere pappet under hjerteblokkene. Samtidig med at jeg forsøgte at flugte bogstaverne som her beskrevet, sørgede jeg også for at 45 graders linjen på linealen ramte i hjertets spids og punktet hvor buerne mødes.

  
Her er stoffet bukket om og riet (limet) fast, men jeg syntes alligevel, at det giver en idé om, hvad det er jeg har gjort. Husk også her at fjerne overskydende volumenvlies.


Det var opgaven for nu. God fornøjelse.

Maria

PS: Karina kommer med maskinvejledning lige om lidt.